Sommerpatruljeprat med Eirik og Iselin

Sommerens vakreste eventyr er gjennomført. I tre uker har nærmere 100 deltakere fra Handel og Kontor deltatt på patruljebesøk, standsvirksomhet og andre aktiviteter i regi av LO og sommerpatruljen, i hele landet.

Sommerpatruljen som i år ble arrangert for 32. gang, reiser rundt og besøker bedrifter for å sjekke arbeidsforholdene til ungdom i sommerjobb. Nesten 7000 arbeidsplasser er besøkt, og 40 % av bedriftene hadde brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser. Bruddene dreier seg om blant annet mangel på informasjon om verneombud, og brudd på arbeidstids- og overtidsreglene. Selv om årets patrulje er over, har sommerpatruljetelefonen oppe til midten av august.

Eirik Michelsen er 2. nestleder i HK Ung og forteller at han i år, som i fjor, brukte en uke på sommeren til patruljering.  "Det å kunne reise rundt på forskjellige bedrifter å snakke med unge arbeidstakere er utrolig artig, og ikke minst lærerikt. Selv om jeg har vært i arbeidslivet i mange år, så lærer jeg noe nytt hver gang jeg snakker med unge eller eldre arbeidstakere. Unge arbeidstakere tror jeg har fått en større forståelse av hva LOs sommerpatrulje er, og hvorfor vi er ute år etter år, etter. LOs sommerpatrulje har holdt på i 32 år, og jeg tør å påstå at den er like viktig i tiden fremover som det den har vært", sier Eirik.

"Sommerpatruljeuken er en slitsom, men ikke minst morsom uke. Man møter mange nye mennesker på veien, og ikke minst lærer mye nytt selv. Pluss at man knytter nye vennskap på tvers av forbundene i LO.  Vi venter allerede på 2018 og har begynt planleggingen av hva vi kan forbedre til neste års patrulje", sier Iselin Blakkestad, fungerende leder av HK Ung. Hun har deltatt på patruljen i Østfold som besøkte 305 bedrifter innenfor HKs organisasjonsområde i løpet av patruljedagene. "Det spesielle er at vi går forbundsvis i Østfold. Det gjør at vi rekker mange HK-bedrifter i løpet av en uke og vi er storfornøyde med årets patrulje. I år kom vi ikke borti de mest alvorlige bruddene. Klart alle brudd er like viktige, men det er godt å se at bedrifter vi besøkte i fjor, hvor det var mange store brudd, har tatt tak i problemene og gjort hverdagen for de ansatte bedre", forteller Iselin.

Men det er ikke bare bedriftsbesøk som står på programmet i løpet av en uke. "Siden vi her så heldige å være i Østfold er også "Allsang på Grensen" en sosial aktivitet vi får med oss. LO har stand som vi er med på, og får kontakt med de unge der også. Det er viktig kveld, ikke bare for at vi er synlige, men også fordi det er et sosialt avbrekk som kommer godt med i en hektisk uke", sier Iselin.

HK Ung ønsker alle en riktig god sommer.